zaterdag 18 oktober 2008

EINDE PERSVRIJHEID?

Het lijkt erop dat er een eind gekomen is aan de persvrijheid in Bolivia.
De pers werd al maanden mondeling aangevallen door de president en ministers.
Tijdens demonstraties en rellen georganiseerd door de regering werden de verslaggevers fisiek aangevallen door de demonstranten. Onlangs werd een van de aanvallers van een TV-camaraman ge-identificeerd als politieagent in burger, die desondanks nog steeds vrij rondloopt en werkt als politieagent.
Begin van deze week werd in Riberalta een populare TV-verslaggever om vier uur ´s nachts (in ondergoed) door gemaskerde mannen ontvoerd en 18 uur later bleek dat hij zich in een gevangenis in La Paz bevond en beschuldigd wordt van terrorisme.
Indien dit waar is: Waarom moet hij ´s nachts door gemaskerde mannen gearresteerd worden? Hier is terrorisme van de staat aantoonbaar!
Het delikt van deze man was dat hij begin Augustus een toespraak van de minister Juan Ramon Quintana opgenomen had en na de gebeurtenissen in Pando (11-09-2008) publiek gemaakt heeft. In deze toespraak zei de minister dat hij de Prefekt van Pando politiek zou begraven en laten vergezellen van wormen.
Verder heeft deze verslaggever in zijn TV-programa familie leden van in Pando gesneuvelde boeren laten verklaren dat deze mannen onder false voorwendsels en tegen betaling naar Pando gebracht werden.
Deze week is het congres bijeengeroepen om een wet voor het referendum over de nieuwe grondwet aan te nemen. Het ilegaal ontwikkelde- en aangenomen projekt ondervind echter veel weerstand, omdat hierin het demokratische regeringsysteem omgevormd wordt tot een totalitair en rassistisch bewind.
Evo Morales is door de demokratie aan het bewind gekomen en nu hij aan de macht is, wil hij de demokratie aan de kant zetten om jarenlang aan de macht te blijven, zoals Fidel Castro en Hugo Chavez.
De oppositie heeft geëist dat de zitting uitgezonden wordt door de staatstelevisie, zodat de het hele land getuige kan zijn van de diskussies, maar dat werd geweigerd.
Evo Morales heeft gebruik gemaakt van de pers om populair te worden en aan de macht te komen en nu hij dat doel heeft bereikt is de pers alleen maar lastig en moet aan banden gelegd worden, wat gebeurd met het artikel 108 van het nieuwe grondwetprojekt.
Evenzo gebruikt Evo de indianen en boeren voor de mars naar La Paz om daar het regeringsgebouw te omsingelen, zodat de kamerleden van de oppositie er niet in kunnen.
Evo als voorzitter van de cocaboeren federatie voert die mars aan!
Men verwacht dat indien de nieuwe grondwet aangenomen wordt, dat de indianen en boeren ook op een zijspoor gezet worden.
Evo is namelijk mesties en spreekt geen enkele van de 36 Boliviaanse indianen-talen en hij is ook geen cocaboer, maar werkte als trompettist in het coca gebied Chapare en financiëerde volgens zeggen met drugsgelden zijn kampagnes.

Geen opmerkingen: